Królestwo w Budowie: Nomadzi

W najbliższych dniach do sprzedaży trafią Nomadzi, czyli dodatek do znakomitej gry strategicznej Królestwo w Budowie, Donalda X. Vaccarino, która w 2012 roku zdobyła tytuł Spiel des Jahres (Gra Roku w Niemczech). Rozszerzenie wprowadza do gry szereg nowych mechanik i rozwiązań, które urozmaicają rozgrywkę, oferując graczom liczne nowe możliwości planowania i budowania strategii.

 

Poza nowymi mechanikami dodatek zawiera w sobie elementy przeznaczone dla kolejnego gracza - 40 osad oraz znacznik złota w czerwonym kolorze pozwalają na prowadzenie gry w pięć osób. Na planszy robi się naprawdę tłoczno!

 

4 części modularnej planszy zwiększają łączną ich pulę do 12, ponadto wprowadzają one zupełnie nowe pola. Kamieniołom, karawana, wioska oraz ogród to niewystępujące wcześniej w grze miejsca specjalne, które podobnie jak te występujące w podstawowej edycji pozwalają graczom na wykonywanie dodatkowych akcji w każdej turze.

Całkowitą nowością są pola nomadów. Pojawiają się one na nowych częściach planszy w zastępstwie pól zamków, jednak ich działanie zbliżone jest bardziej do miejsc specjalnych: współpraca z nomadami również pozwala graczom wykonywać dodatkowe akcje w turze.

Różnica jest jednak zasadnicza - na każdym z pól reprezentujących nomadów znajduje się wyłącznie jeden żeton akcji, w dodatku wylosowany losowo z puli 15 żetonów. Oznacza to, że poszczególne grupy koczowników oferują różne korzyści. Ponadto z akcji nomadów gracz może skorzystać wyłącznie w swojej kolejnej turze, jednak korzyści zapewniane przez nomadów są dużo większe, niż w przypadku standardowych akcji.

 

Królestwo w Budowie: Nomadzi wprowadza do gry 3 nowe karty Budowniczych Królestw, które należy wtasować do podstawowej ich talii. Wyróżniają się one czerwonym obramowaniem oraz zupełnie nową mechaniką przyznawania punktów - karty te działają w każdej turze, dając graczom złoto każdorazowo, gdy wypełnią określone wymagania. Od teraz aktywny gracz po zbudowaniu każdej osady musi sprawdzić, czy nie spełnił warunków którejś z czerwonych kart, a jeśli mu się to udało, od razu powinien on dodać zdobyte sztuki złota do swojego wyniku na torze punktacji.